prva strana

Nedelja, 5. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - Avgust 2004 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

kultura

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

šta da se radi

Dvadeset kandidata za gradonačelnika

Branko Vićentijević

MOGUĆI KANDIDATI

- Kandidat Nove Srbije (NS) mogao bi biti savezni poslanik dr Jovan Tomić, hirurg u penziji, a Srpskog pokreta obnove (SPO) republički poslanik Milan Ninić, preduzetnik i predsednik Okružnog odbora „Ravna gora”, ili ekonomista Radivoje Pirgić, predsednik Opštinskog odbora. U slučaju zajedničke liste SPO-NS, što se nameće kao „pitanje časti” posle uspeha na vanrednim parlamentarnim izborima krajem decembra 2003, čini se najviše šansi ima dr Tomić ukoliko uopšte prihvati da se kandiduje.

Dr Jovan Tomić (Foto: Ljuba Rankovic)

U Demokratskoj stranci Srbije (DSS) kao mogući kandidati za gradonačelnika pominju se, po jednom izvoru, republički poslanik Milica Vojić-Marković, aktuelna potpredsednica SO Valjevo, po obrazovanju školski pedagog, i geometar Zoran Matić, direktor Opštinskog katastra i potpredsednik Opštinskog odbora. Kao iznenađenje, prema našem drugom izvoru, mogao bi se pojaviti kardiolog dr Milan Nikolić Ćami, odnedavno predsednik Opštinskog odbora DSS, kome se čak daju najveće šanse da se uključi u trku za drugi izborni krug. I dr Nikolić se navodno nećka, neće ga biti lako nagovoriti, ali bi njegovu kampanju bilo najlakše napraviti (pod uslovom da to u valjevskom DSS ima ko da učini): mlad je, iz čestite kuće, odličan lekar, kratko eksponiran u politici bez prilike da se na tom planu ozbiljnije ugruva. Uz to, utisak je, politiku ne doživljava kao priliku za ličnu korist, poput Marković-Vojić ili Matića, već je zarobljenik ideja Vojislava Koštunice, koji opet pad svog ličnog, samim tim i stranačkog, rejtinga po pobičaju doživljava potpuno autistično držeći se izgleda one narodne: „Voda donela, voda odnela”.

Predrag Spasojević (Foto: Ljuba Rankovic)

Socijalisti su pred novim unutarstranačkim izazovom – hoće li konačno dozvoliti da se kandiduje neko novo ime ili će „provereni kadrovi” opet stvar odvesti u pogibelj. U SPS navodno razmišljaju između bivših republičkih poslanika, prim. dr Miroslava Srećkovića, ortopeda, i ekonomiste Ljubomira Mucića, koji je već bivao dugogodišnji funkcioner, te privrednika „opšte prakse” Selimira Manojlovića, elektroinženjera, pa će ideja mladog predsednika Opštinskog odbora Đorđa Milićevića o „listi sa potpuno novim imenima” izgleda morati da popričeka. Među narodnim socijalistima Bana Ivkovića (SNS) najbolje kotira „prvi među jednakima”, dokotor matematike Mihailo Jokić, predsednik Opštinskog odbora u Valjevu i ministar za prosvetu u prelaznoj vladi Srbije 2000/2001. godine.